boontjesbacon © 2013 Roos. All rights reserved.

Bye segrepsa!

Vandaag is het 24 juni en Sint Jan. Dat betekent hello and goodbye aspergeseizoen! Ze komen, en voor je het weet zijn ze weer weg. Ware seizoensproducten. Dat kennen we helemaal niet meer. Wie heeft er nou een idee wanneer de appel écht aan de bomen groeit?!

Zelf ben ik niet zo’n aspergefan. En ik verdenk mijn jeugd ervan. Wanneer het zomer werd, gingen we altijd asperges kopen bij de boer. Boer Engels. Zijn achternaam boeide me eigenlijk meer dan zijn asperges. Mijn tennisleraar heette namelijk Frans van de voornaam. In mijn kinderfantasie zou trouwen en achternaampje wisselen best grappig zijn.

Asperges aten we vaak buiten. Maar tijdens de mooie zomeravonden eindige mijn bord keer op keer met witte uitgekauwde hoopjes. De kroontjes waren altijd lekker, maar die at je zo op. Of ze waren er afgevallen, en lagen bij iemand anders op z’n bord. Maar na een kwartier kauwen op zo’n witte bleekscheet had ik er wel genoeg van. Ik probeerde het wel, maar het lukte niet. Taai, dik en draderig. Asperges waren niet echt mijn ding, zegmaar. In de tussentijd heb ik ze wel eens zelf gemaakt. Ik weet in ieder geval dat ze GOED geschild moeten worden. Dat scheelt al een ‘hoopje’.

Asperges zijn populair, maar ik stop ze liever niet in een quiche. De stengels hoor je gewoon te eten met botersaus, ham en ei, lekker klassiek. Daarom zocht ik naar iets anders vergelijkbaars om in een quiche te stoppen. Gewoon voor het idee. En z’n kleine groene broertje mag er best wezen. Het resultaat was lekker. Try it at home!

Voor de ingrediënten geldt: neem hoeveel je wilt en lekker vindt, ik deed ook zomaar wat. In ieder geval neme men: boontjes, bacon en Parmezaanse kaas. Verder bladerdeeg, eieren en eventueel slagroom, hoewel ik in dit geval alleen eieren nam. Kook de boontjes heel even gaar (en laat ze knapperig!) en bak de bacon. Leg dan een laag boontjes op de taart en leg hier en daar wat bacon. Rasp er flink wat Parmezaanse kaas overheen en giet de eieren erover. In de oven, hops, klaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*