Deze foto kostte mij een maand, 29 appels, een appeltaart, en een appel-sticker-rooftocht door de supermarkt... © 2012 Roos. All rights reserved.

Je m’ appel

Jij, ik, en al die andere gemiddelde Nederlanders eten ongeveer veertig kilo vlees per persoon per jaar. Puur vlees, dus exclusief botten en andere harde onverklaarbare stukjes. Hoewel dit gemiddelde aantal kilogrammen wellicht goed uitgerekend zal zijn, zegt het mij eigenlijk zeer weinig. Dat veertig kilo een tiende van een volwassen koe is, zal me ook een worst wezen. Het blijft gewoon een vaag, nietszeggend getal; vleesconsumptie zou beter in bifi-worst of hamburger-eenheden uitgedrukt kunnen worden. Vooral voor de gemiddelde Nederlander.

Maar neem nou bijvoorbeeld een appel. Als er iets is wat namelijk wél goed in eenheden is uit te drukken, zijn dat appels. Soort of kleur, bij benadering zien ze er allemaal hetzelfde uit. Een appel is gewoon een appel. Als er dus iets is wat redelijk tot zeer exact uit te rekenen is, is het wel mijn appel-consumptiegedrag op jaarbasis. Of om te beginnen, gewoon dagelijks. In kilo’s, klokhuizen, of dozijnen, maakt niet uit: ik eet namelijk appels bij het leven. Gewoon, omdat ze lekker zijn, en handig. En direct eetbaar ook. En je tijdens het eten van een appel niks anders nuttigs kan doen. En omdat het fijn is om ergens op te knauwen, zonder je zorgen te maken over de gevolgen ervan.

Per dag eet ik er tenminste een. Maar op sommige dagen wel twee. Van die lange stage-dagen achter de computer dat je wel wíl werken, maar de aandacht niet hebt. En uit noodzaak maar iets anders gaat doen. In mijn geval een appel eten dus. Omgerekend per jaar zijn dat 365 + (10 keer 5 langedagen) = 415 appels. Hier gaan wat vakantiedagen vanaf, want in het buitenland zijn appels niet zo lekker, dus: 415 – (6 keer 7 dagenvakantie) = 373. Dit corrigeren we voor de compleetheid met, voor het gemak, 23 appels eraf (op bezoek, een kater, door de voorraad heen). Per jaar eet ik dus 350 appels.  Mijn gemiddelde appel weegt 180 gram, wat leidt tot een ruimschoots gemiddeld persoonlijk consumptiegedrag van 63 kilo appels per jaar! Een volwassen appelboom produceert ongeveer twintig kilo aan appels per jaar. Dit betekent dat ik gemiddeld ruim 3 volgroeide appelbomen per jaar eet. Exclusief schors en andere harde onverklaarbare stukjes dan.

One Comment

  1. Yaron

    En dan allllll die lekkere tartes aux pommes nog…… ; )

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*