lekker_gaan_zuurdesem_800 © 2015 Roos. All rights reserved.

Lekker gaan op zuurdesem

Op het terras, buiten. We zien een goed uitziende barman, twee-dagen stoppels, vol, donker haar, nonchalant gekleed, symmetrisch gezicht. Nog net niet in de bijna-30-crisis; aantrekkelijk. Vrolijke lach ook. Maar dan:

Hij huppelt. Of is het de voorwaartse moonwalk? Met een overdreven misplaatst enthousiasme rent hij de tafels langs. Bijna dansend. Een hand gaat opzichtig door de haardos telkens als hij de bestelling opneemt. De gespierde borst naar voren. Z’n broek is te wijd om het te kunnen zien- maar je weet dat het gebeurt. Billenknijpen. Houding verraadt hier alles. We bespeuren enige ijdelheid. Daar ben ik weer: even wat zon vangen. Zijn gebruinde gespierde armen wijzen erop dat hij vaker in de sportschool te vinden is dan hier. Z’n onderbroek kleurt mooi bij het azuurblauwe vestje van een chique madame. Ook bij de hippe retro net-echt-verroeste stoeltjes. Daar is over nagedacht. Met brakke stem roept hij van verre nog gedag tegen klanten. Alsof het vrienden zijn die weggaan bij een feest. Water wat nog in het glas zit, krijgen de bloemetjes. ‘Alle kleine beetjes helpen.’ Voor de Hollandsche droogte, vragen we ons af. Wereldverbeteraar.

Een dochter neemt zakelijk een enquête af bij haar ouders. Ze lijkt op haar moeder. De barman komt gezellig even kletsen. Hij is blij dat zij nog wel van het eten genieten. De meeste mensen maken alleen foto’s en zetten die op internet. De dochter kleurt rood door zijn uitbundigheid. Haar vader is gecharmeerd. Wat het voor brood is, wil hij weten. Huppelend gaat de barman even informeren. Met een soepele moonwalk komt hij terug. Zuurdesembrood is het. Lekker he? Ik ga d’r zelf ook altijd ontzettend lekker op. Vader glundert bescheiden. Hij snapt heus wat de barman bedoelt.

Gniffelend slaan we onze ogen neer. Lekker gaan op zuurdesembrood. Het moet niet gekker worden. Maar toch. Bij gebrek aan honger bestellen we een biertje. Gaat ook gewoon best lekker.

 

**Gespot bij: De Vergulden Eenhoorn, Ringdijk Amsterdam

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*