Paarsig zwart © 2012 Roos. All rights reserved.

Paarsig zwart

Hm. Om de kleur voor deze quiche te bepalen moest ik even nadenken. Ook nu nog. Want een quiche als ‘zwart’ (verbrand? Aaah!) bestempelen zal de verkoopcijfers niet doen stijgen. Voor m’n eigen gemoedsrust plaats ik het baksel in het kleurenpalet tussen aubergine met een tintje zwart. Paarsig zwart dan maar.

Voor deze quiche gebruikte ik een flinke berg tranenkwekers: tussen de 750 gram en een kilo. Dit lijkt teveel, maar uien doen zichzelf wat groter voor, er zit namelijk enorm veel vocht in. Zodra je dat weet te ontrafelen, blijft er een heerlijk zoetig smaakje over. Het ‘geheim’ van vandaag is dus tijd, want alleen door ui langzaam te verhitten durven ze hun ware smaakjes te tonen. De combinatie met balsamico-azijn maakt de ui herfstig en diepzoet. Klinkt mooi toch?! Het is dus zeker geen snelle keuze, daarentegen wel een makkelijke!

Stap 1: (zoek eerst even iemand met lenzen, dat scheelt een traantje hier en daar) Zorg dat je een pan mét deksel hebt waar alle in-ringen-gesneden-RODE-ui inpast. Verhit redelijk wat olijfolie (en/of roomboter mmm) en gooi alles erin. Schep dit zodanig om, dat elk uitje mooi gaat glimmen, misschien moet je er hier nog wat olie bijdoen. Bak het heel even, zet dan het vuur zacht. Voor extra smaakjes (peper!) kan er hier wat knoflook en tijm bij, hoeft niet. Nu komt de balsamico-azijn (die natuurlijk al klaarstond..): zorg dat net als met de olie, elk uitje onder de azijn komt te zitten, en nog iets extra. Een kleine lepel suiker mag ook. Doe dan de deksel op de pan en bijna klaar is quiche!

Stap 2: Gewoon even niks… Nouja: roer af en toe, kijk of het niet aanbrandt (met een goede pan en zacht vuurtje kan dat bijna niet) en check of er iets gebeurt daarbinnen (stoom, sissen, slinken).

Stap 3 (tijd: 45 minuten) Het deksel kan er nu ongeveer af, zodat het vocht kan ontsnappen. Verder: bladerdeeg in vorm, ansjovis en zwartje olijfjes klaarzetten.

Stap 4: De uitjes zijn klaar als ze plakkerig, zoet, paarsig zwart, en ongeveer ¼ van wat ze waren, zijn. Die kunnen in de vorm. Leg hier een daar wat ansjovis en olijfjes. Ben je geen vrienden met ansjovis, dan is dit je kans tot ‘forever best friends’! Het zoete van de ui en zoute van de vis is als een soort vriendschappelijke explosie in je mond. Gewoon proberen.

Tot slot: Nee hier hoort echt geen ei in. Ik zette de oven op 200º voor 30 minuten, maar kijk vooral tussendoor even naar het deeg, soms doe ik ook gewoon maar wat…

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*