Prei © 2012 Roos. All rights reserved.

Prei-groen

Lime-groen, prei-groen, lichtgroen, het enige wat ik dit keer wilde was de in-een-spontane-bui gekochte prei opeten. En wat moet je nou weer met een prei. Juist, stop hem in een quiche!

Goed. Een prei-quiche dus. Omdat er altijd, zélfs uit de supermarkt, op slinkse wijze toch nog bergen met zand en aarde tussen de blaadjes van de prei zitten, scheelt goed wassen een hoop geknetter tussen je tanden. Houd hiervoor de witte onderkant vast, steek dat enorm scherpe mes net na je vingers door de steel, en snijd met de lengte mee richting de groene bladeren. Doe dit nog een keer (ergens anders het mes erin), et voilà! de bladeren van de prei zullen als een palmboom in ontelbaar veel slierten uit elkaar vallen, terwijl ze nog handig aan elkaar vast zitten aan de onderkant. Een kind kan de was doen, jij dus ook. Scheelt ook weer ‘aanhangend vocht’ veroorzaakt tijdens het wassen van de al in stukjes gesneden prei. Enfin.

Snijd de prei helemaal op. En ook die arme donkergroene stukken! Smelt een stuk roomboter in de pan, doe de prei, wat fijngesneden knoflook, zout en peper, en een scheut witte wijnazijn erbij. Terwijl dit op een zacht vuur zijn gangetje gaat, maak je de vorm klaar met bladerdeeg (doorsnee 20cm was een mooi formaat) en mix je de gebruikelijke 3 eieren met de crème fraîche. Mocht je net als ik een tijdelijk courgette-overschot hebben, kan je vast hiervan in de lengte een paar plakken met een kaasschaaf afschaven. Als je denkt dat de prei ready for takeoff is mag het in de vorm, waarna je het eiermengsel er overheen schenkt. Met de eventuele courgette leg je een mooi dekseltje op de prei. Flink wat geraspte (oudere) kaas erover, de oven in (200º, 40 min.), en prei was nog nooit zo lekker!

3 Comments

  1. Ik had laatst ook spontaan een prei gekocht en die moest na twee weken toch écht eens opgemaakt worden. Bij mij werd het een preistamppotje met soja-champignons. Prei was inderdaad nog nooit zo lekker:

    http://gewoonwateenstudentjesavondseet.blogspot.nl/2012/10/vega-preistamppot-met-kleine.html

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*