Sinterkaasknaller © 2012 Roos. All rights reserved.

Sinter-Kaasknallers

Ik ben erin getrapt! In een fractie van een seconde gebeurde het. En ik had het pas door toen het al te laat was. Ik werd de dupe van mijn eigen hebzuchtigheid. En het had niet eens met Sinterklaas te maken.

Het was avond en ik was in de stad op zoek naar cadeaus. Ik was niet alleen. Iets of iemand porde me voortdurend, het gevoel was net te hard om te negeren. Bij nader onderzoek bleken de daders zich te verschuilen achter de brede schouders van hun eigenaar: in plaats van hoofden telde ik rollen sinterklaaspapier, ze staken achteloos uit de tassen op zoek naar het volgende slachtoffer. Wat me overigens wel op een idee bracht, die moest ik ook nog hebben en dan kon ik gelijk terugslaan.

Maargoed, die cadeaus dus. Onderwijl ik mij al diep nadenkend een weg door het inpakpapier baande, viel mijn oog op een schreeuwend bord: ‘Kom hier, ik ben korting, kom hier!’. Hoewel dit absoluut niets meer met mijn cadeauzoektocht te maken had, liet ik me onschuldig maar aangetrokken door deze pakkende tekst de winkel in sleuren. Maar wat een minachting voelde ik toen ik dichterbij kwam. Vertwijfeld las ik de tekst nog eens, keek de winkel in en draaide me resoluut weer om. Ze hadden me te pakken, en ik wist het.

De volgende ochtend sloeg ik de krant open, en daar had je weer zoiets. Knallers. Kiloknallers, prijzenknallers, ‘ik ben korting’-knallers. Grote letters, ogenschijnlijk goedkope prijzen, schreeuwende kleuren. Vast misleidend, dat kon niet anders. Het meeste verbaasde ik me over de lay-out. Het deed me denken aan de werkstukken die ik vroeger maakte. De computer had bij ons net de huiskamer veroverd, en voor school (en alleen voor school!) mocht ik die gebruiken. Het meeste aandacht besteedde ik aan het maken van de voorbladen van zo’n werkstuk, want daar had je Wordart voor. En Autovormen, onderaan de pagina. Dat was leuk, een vervormbare wolk vulde ik met dikke letters, gekleurd, en een beetje gedraaid. Zodat het net reclame leek. Ik was er trots op, dat was toen origineel. Toen wel ja. Maar dat is vijftien jaar geleden. VIJFTIEN! Blijkbaar is Wordart  voor anderen nog steeds origineel. Voor Dirk, Bas en Digros* in ieder geval.

Mijn Sinter-Kaasknaller:
Koop kaas kaas en nog eens kaas, liefst uit de reclame voorzien van originele lay-out. Ik deed het met geitenkaas, blauwe kaas, Parmezaanse kaas en verse kaas. Leg alles in blokjes in de vorm en giet er dan wat ei en de verse kaas (of slagroom, lekker vet) bij. Als je tomaatjes hebt mogen die er ook in. Vergeet ook niet iets gezonds erbij klaar te maken. De oven op 200º. In de veertig minuten erna had ik tijd genoeg om een passend voorblad te maken. En warempel gewoon met Wordart. Waarom ook moeilijk doen als het makkelijk kan.. WO-5-12, de dag van de Sinter-Kaasknallers!!

 

 (*supermarkt, reclame achterop de Volkskrant)

Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*